01 sierpnia 2015

CIY: Domowa pizza






Hej!
Dzisiaj mam dla Was przepis na pizzę! Chciałabym też powiedzieć że jutro (niedzela) wyjeżdzam i nie będzie mnie dwa tygodnie. Więc w tym czasie postów nie będzie.  Jeśli tylko będę miała internet to może coś zdziałam ale to mało prawdo podobne. Oczywiście zabieram aparat co oznacza że będzie post ze zdjęciami. A oto przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA I PIECZENIA - ok. 1 godz. 10 minut
Składniki:
 CIASTO.:
- Mąka - 3 szklanki 
- Drożdże - pół kostki (czyli ok. 50 gram)
- Oliwa lub olej  4 łyżki stołowe
Woda - 1 szklanka (letnia)
Sól i cukier - po jednej łyżeczce do herbaty, kopiastej.

SOS NA SPÓD PIZZY. (może być też potem wykorzystany do polania, jeśli nie lubisz sosu czosnkowego)
- Koncentrat pomidorowy -jeden słoiczek lub kartonik- czosnek - 2 ząbki 
- sól, cukier - 1 łyżeczka do herbaty (jeśli koncentrat jest słodki, dajcie tylko sól, jeśli jest kwaśny, też cukier)
- oregano, bazylia - po 1 kopiastej łyżeczce
woda - 1/3 szklanki letniej wody 

CIASTO:

Mąkę przesiać  Nalej 2/3 szklanki letniej wody. Dodaj drożdże. Wymieszaj dokładnie łyżeczką do herbaty. Wlej do mąki. Dodaj teraz jeszcze 1/3 wody. Wlej 4 stołowe łyżki Oliwy (lub oleju), dodaj cukru, soli . Mieszaj dłonią minimum 10 minut ( im dłużej ugniatane ciasto, tym lepiej). Ciasto ma się nie lepić do rąk, dlatego obok powinien stać pojemnik z mąką,  - podsypuj do momentu, aż się nie będzie w ogóle lepić i odejdzie od miski. Kiedy już powstanie jednolita kulka, zostaw ją w tej misce, przykryj płócienną szmatką lub papierowym ręcznikiem i odstaw na 20 minut (nie więcej, bo ciasto zacznie pękać. Teraz włącz piec i nastaw na 190 stopni. W międzyczasie rośnięcia ciasta przygotujesz wszystko, co na pizzę. Po wyrośnięciu wykładamy blachę papierem do pieczenia i formujemy pizzę. Ja zawszę robię ją w kształcie kwadratu ale jeśli chcecie możecie zrobić inaczej.

SO NA SPÓD:
Do garnuszka (miseczki) daj koncentrat. Posiekaj na drobno czosnek (lub przeciśnij przez wyciskarkę), dodaj przypraw, soli, cukru i 1/3 szklankę letniej wody. Wymieszaj. Potem polejesz nim ciasto uformowane już na pizzę. Jeśli koncentrat jest oryginalnie słodki, nie dodawaj cukru, tylko samą sól.

WYKOŃCZENIE:
Jeżeli ciasto jest już rozwałkowane polewamy je sosem (ile kto lubi), sypiemy serem i dajemy nasze ulubione dodatki.  Do piekarnika który wcześniej nagrzaliśmy wstawiamy pizzę i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 190 stopni. Gotowe!






6 komentarzy:

  1. wyglada bardzo smakowicie!

    http://zielonoma.blogspot.it/2015/08/floral-romper.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,... :)
    Dzięki za przepis:D
    http://karolina-kina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to wygląda smacznie! Z chęcią coś takiego bym zrobiła, tym bardziej, że pogoda jest taka sobie :/ Narobiłaś mi ochoty na pizze ;)
    Arleta!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie jakbym umiała to bym zrobiła ; ) http://xpaulaszx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć Kochana. :)
    Zgłosiłaś się na naszym blogu (FAMFY) aby zostać ambasadorką. Na razie potrzebujemy tylko jednej osoby, a zgłosiło się wiele kandydatek, dlatego zrobiłyśmy mini konkurs. Jeżeli nadal chcesz zostać ambasadorką to weź udział w konkursie! :)
    - http://famfy.blogspot.co.uk/2015/08/konkurs.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Jeśli spodoba ci się mój blog zaobserwuj.
Zostaw link, na pewno zajrzę!
Komentarz = Komentarz